Hozzávalók:
30-30 dkg őrölt mandula és liszt, 1 citrom reszelt héja, fél teáskanál fahéj, 5 evőkanál gyümölcscukor, 2 teáskanál édesítőszer, 1 tojás, 5 evőkanál tej, 15 dkg vaj, 25 dkg málnalekvár, vaj a formához
Elkészítés:
A lekvár kivételével összedolgozzuk a hozzávalókat. A sütőt előmelegítjük.
A kinyújtott tészta kétharmadával kibéleljük a kivajazott tortaformát. Megkenjük lekvárral. A maradék tésztát széles csíkokra vágva rácsszerűen a torta tetejére rakjuk, és (középen, légkeveréses sütőben 160 fokon) 40-45 percig sütjük.
Gyors Málnás Süti Egyszerűen
Hozzávalók:
-2 bögre liszt
-1 bögre cukor
-2 bögre málna
-Fél zacskó sütőpor
-4 tojás
-Fél bögre olaj
-2 teáskanálnyi fahéj
Elkészítés:
A málnát nyomkodd szét villával, a levét kicsit öntsd le. A hozzávalókat egy tálban keverd össze. Az olaj mennyiségére különösen ügyelj, ha ugyanis túl sokat teszel a tésztába, nem fog megdagadni. Ha jól elkeverted, egy kivajazott-kilisztezett tepsibe egyenletesen oszlasd el, majd előmelegített sütőben közepes lángon 20-25 percig süsd!
Mogyoró Krémes,Csokimázas Muffin
Hozzávalók:
10 dkg tisztított törökmogyoró (vékony barna héjától is megfosztott), 20 dkg finom liszt, 3 evőkanál keserű kakaópor, 1 cs. Sütőpor, 3 tojás, 25 dkg kristálycukor, 25 dkg margarin, 15 dkg csokoládés mogyorókrém, 0,5 dl tej
- a mázhoz: 10 dkg étcsokoládé, 10 dkg tejcsokoládé, 10 dkg rama margarin
Elkészítés:
A mogyorót a serpenyőben szárazon (zsiradék nélkül) aranybarnára, illatosra pirítjuk, ha kihűlt, dió- vagy kávédarálóban finomra őröljük. A liszttel, a kakaóval és a sütőporral összeforgatjuk.
A tojást a porcukorral habosra verjük, majd a puha margarint és a puha mogyorókrémet keverjük hozzá. A mogyorós liszttel összekeverjük, a tejjel lazítjuk.
Egy közepes muffinsütő mélyedéseit margarinnal kikenjük, a mogyorókrémes masszával a háromnegyedükig töltjük.
Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 fokon, légkeveréses sütőben 160 fokon) kb. 20 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk 10 percig, majd a kis süteményeket rácsra rakjuk, hogy teljesen kihűljenek. Figyelem! Ha a formában hagyjuk kihűlni, teljesen leragad, csak kiskanállal lehet majd kiszedni!
A mához valókat nem túl erős vízgőzre téve fölolvasztjuk, simára keverjük, hűlni hagyjuk, de mielőtt megdermedne, az ugyancsak kihűlt muffinokra locsoljuk, hogy ezeken szilárduljon meg.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt, 25 dkg vaj, 25 dkg cukor, 1-1 csomag vaníliás cukor és sütőpor, 4 tojás, 2-3 evőkanálnyi tejföl
- a töltelékhez: 1 kg alma, 10 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 1 citrom, 1 kiskanál fahéj,
- a tetejére: 1 tojás
Elkészítés:
A sütőporral elkevert lisztet morzsold el a vajjal. Add hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat és annyi tejföllel gyúrd össze, hogy jól formázható legyen. Csomagold fóliába és tedd a hűtőbe pihenni.
Eközben az almát tisztítsd meg, reszeld le. Facsard rá a citrom levét, ízesítsd cukorral, őrölt fahéjjal, reszelt citromhéjjal.
A tésztát oszd kétfelé, lisztezett deszkán nyújtsd 3-4 mm vastagra. Az egyik tésztalapot fektesd sütőpapírral borított tepsibe, szórd meg darált dióval. Egyenlegesen simítsd rá az almás tölteléket és fedd be a másik lappal.
Villával szurkáld meg, kend le felvert tojással és máris mehet a forró sütőbe! 180 fokon 35-40 perc alatt süsd meg. Négyzetekre vágva, porcukorral megszórva kínáld. Ünnepi alkalmakkor pedig egy kis borhabbal sem utolsó.
Tiramisu
Hozzávalók:
15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 8 adag erős feketekávé, fél dl Amaretto likőr, 50 dkg mascarpone, 3 tojás, 2 csomag babapiskóta, 2-3 evőkanál kakaópor
Elkészítés:
A tojássárgájákat a porcukorral meg a vaníliás cukorral keverd habosra. Add hozzá a mascarponét, majd a tojásfehérjékből vert kemény habot is forgasd bele.
A kávéhoz töltsd a likőrt, majd a babapiskótákat egyenként belemártogatva, rakj egy réteget egy szögletes tál aljára. Simíts rá krémet, majd a rétegezést folytasd addig, míg a hozzávalókból tart. A tetejére krém kerüljön.
Hintsd meg szép egyenletesen kakaóporral, és fóliával lefedve legalább 2 órára tedd a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek és a piskóta megpuhuljon.
Kínálhatod mézes gyümölcsöntettel is: ehhez forrósíts mézet, dobj bele fagyasztott erdei vegyes gyümölcsöt, és épp csak addig hagyd a tűzön, amíg rottyan egyet. Egy kis likőr ebbe sem árt.
Puncstorta
Hozzávalók:
1 kész világos piskótakarika
- a sziruphoz: 20 dkg porcukor, 1 citrom, 1 dl málnaszörp, 0,5 dl rum
- a töltelékhez: 40 dkg sárgabarackíz, 5 dkg mazsola
- a mázhoz: 4 evőkanál porcukor, 1 dl málnaszörp, fél citrom leve, fél tojásfehérje
- a díszítéshez: 8-10 dkg pirított mandula
Elkészítés:
A piskótát lapjában vágd négy része. Az alsó lapt fektesd a tortakarikába, kend meg baracklekvárral. A felső lapot tedd félre, a két középsőt pedig vágd fel kockákra.
Készíts szirupot: 4 dl vízbe facsard a citromot, add hozzá a cukrot, a málnaszörpöt és lassú tűzön forrald fel. Löttyintsd bele a rumot, aztán a piskótadarabokat mártsd meg egyenként a szirupban és rakosgasd a karikában lévő lekváros lapra. Közbe-közbe szórj egy kis mazsolát (ha marad a szirupból, csorgasd rá a tésztára!)
A félretett piskótakarika alsó felét is kend meg lekvárral, és borítsd rá a tortára. Nyomkodd le egy kicsit, esetleg le is préselheted: teríts rá papírt, arra egy megfelelő méretű deszkát vagy sima tányért, és egy kb. 1 kg-os nehezéket. Végül tedd a tortát tálra, s kend meg körös-körül baracklekvárral.
A mázhoz a porcukrot keverd el a szörppel, a citromlével meg a tojásfehérjével, és langyosítsd meg, majd kend a torta tetejére. Ha a máz megszilárdult, a torta oldalára tapassz pirított mandulát.
Hozzávalók:
15 dkg cukor, 5 dkg mazsola, csipetnyi őrölt fahéj, 1 citrom, 1 kg alma, 2,5 dl szűrt almalé, fél zacskó vanília ízű pudingpor, 1 evőkanál zselatinpor, 10 dkg piskótakorong, szőlőszemek
Elkészítés:
A cukrot, a mazsolát, a fahéjat, csipetnyi reszelt citromhéjat és a citrom levét 1,5 dl almalébe vegyítjük, majd felforraljuk. A meghámozott, apróra kockázott almát az almalébe szórjuk, és alacsony hőfokon kb. 5 percig pároljuk.
A pudingport feloldjuk a maradék almalében, az almás keverékhez adjuk, és további kb. 4 percig együtt főzzük. Beleszórjuk a zselatinport, összedolgozzuk, majd félrehúzzuk. Az almamassza felét hideg vízzel kiöblített őzgerincformába öntjük, és dermedni hagyjuk. A tetejét kirakjuk a piskótakorong egyharmadával, beborítjuk a masszával, elosztjuk rajta a megmaradt piskótát és rövid időre hűtőszekrénybe állítjuk. Miután megszilárdult, tálra borítjuk. Felszeletelve és kettévágott szőlőszemekkel díszítve kínáljuk.
Nutellás földimogyorós muffin
Hozzávalók
- 16 dkg liszt
- 6 dkg keményítő
- 3 teáskanál sütőpor
- 12 dkg durvára vágott földimogyoró
- 12 dkg margarin
- 5 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg Nutella
- só
- 3 tojás
- 2 csomag mandulaaroma (vagy rumaroma)
- 1 dl tej
A lisztet a sütőporral, a keményítővel és a mandulával elkeverjük. Egy másik tálban a tojást, a cukrot, a margarint és a vaníliás cukrot habosra keverjük. Ehhez a masszához keverjük még hozzá a sót, a Nutellát, az aromákat és a tejet, majd ha ezzel megvagyunk, hozzáadjul a lisztes keveréket. A muffin formákba öntve mindegyik tetejére 1 db mogyorót teszünk. 200 fokon 20-25 percig sütjük.
Kókuszos kávés muffin
Hozzávalók
-
1/2 césze margarin (nem olvasztott)
-
1/2 césze cukor
-
1/2 césze barnacukor
-
2 tojás
-
1 és 3/4 césze liszt
-
1 evőkanál sütőpor
-
csipet só
-
1/2 csésze erős főzött kávé
-
1/3 csésze tej
-
2 teáskanál vaníliaaroma
-
1/2 csésze apróra vágott (nem darált) dió
-
3/4 csésze kókuszreszelék
-
1/4 teáskanál mandulaaroma (elhagyható
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a muffin formát pedig kivajazzuk. Egy nagy tálban habosra keverjük a margarint, a kétfajta cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Egy másik tálba beleszitáljuk a lisztet, a sütőport és a sót. Összekeverjük a kávét, a tejet és az aromákat, majd hozzáadjuk a kikevert cukros margarinhoz. Végült hozzáadjuk a lisztes keveréket is. Belekeverjük a kókuszt és a diót és belekanalazzuk a formákba. 25-35 percig sütjük.